Alkoholbehandling i Danmark
I Danmark har alkoholbehandling i mange år ofte været lig antabus, som i blev opfundet af 2 danskere for mange år siden. I andre lande har brugen af antabus ikke opnået samme popularitet. De forskellige behandlingsteder som f.eks. https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/ har også i dag en langt mere omfattende behandling, end blot at udskrive antabus og så sende misbrugeren hjem, for så selv at klare resten. Antabus bruges i dag ofte mest som et afgiftningsmiddel og står ikke længere alene. Frygten for at blive syg, hvis man drikker alkohol imens virker sjældent, på især hærdede alkoholikere der vil drikke uanset, om der er antabus i blodet.
Omfattende behandling
I dag bruges antabus sammen med en mere omfattende behandling, hvor behandlingscenteret i langt større grad arbejder med misbrugeren og de bagvedliggende årsager til misbruget. Forløbet er længere og omfatter også familien og en evt. omgangskreds hvis det ønskes. Især for at afdække årsagerne til at der drikkes og evt. andre former for misbrug.
Det er vigtigt at misbrugeren, når først han eller hun er afgiftet, at der kommer noget andet ind i livet end det de var vandt til. Hvis ikke, er det sværere for misbrugeren, ikke at vende tilbage til gamle vaner og venner.
Der arbejdes mange gange med at få meldt misbrugeren ind i foreninger og andre interessefællesskaber, hvor han kan få et nyt netværk og nye interesser, der kan komme istedet for alkoholen og andet misbrug.
Alkohol er en snigende sygdom
Det er sjældent at misbrugeren selv henvender sig på et behandlingscenter, ofte anerkender de først at de har et misbrug, når familien truer med at gå og slå hånden af misbrugeren eller de mister deres arbejde.
I mange af behandlingscentrene tilbydes der også støtte til pårørende, der måske i årevis og i nogle tilfælde siden barndommen har været vidne til deres fars, søsters eller anden familiemedlems misbrug.