Hvornår trænger gulvet til en afslibning?
Hvor tit er det nødvendigt at give dit trægulv en overhaling med gulvsliberen, og skal det efterfølgende behandles med olie, lak eller sæbe? Vi giver dig svarene lige her.
Der findes ikke en entydig regel for, hvornår dit gulv skal slibes. Grundlæggende kan man sige, at det er nødvendigt, når lakken er slidt igennem, eller hvis overfladen er meget ridset, hakket og skrammet. Det gælder uanset træsort, og uanset om det er behandlet med olie, lak eller sæbe.
Når det er sagt, er det essentielt at huske, at du endelig ikke må slibe på livet løs. Gulvbelægningen bliver nemlig tyndere for hver gang, hvilket ikke er et problem, hvis du har massive gulve – det er det til gengæld, hvis du har lamelgulve.
Vælg efterbehandling efter temperament
Når gulvet er slebet er det tid til at give det ny overfladebehandling, så det endnu engang kan holde sig flot i mange år. Og det kan være svært at vælge – men grundlæggende bør du overveje ting som vedligeholdelse, slidstyrke og udseende.
Lak er den stærkeste efterbehandling, du kan give trægulvet. Her får du en rengøringsvenlig og vedligeholdelsesfri løsning, der kan klare en masse slid. Til gengæld er det ikke muligt at pletreparere et lakeret gulv – hvis det trænger til ny lak, er du nødt til at slibe hele gulvet ned først.
Olie er ikke helt så stærkt som lak, men det kommer lige i hælene. Samtidig er det rengøringsvenligt, men til gengæld ikke helt vedligeholdelsesfrit. Cirka én gang om året skal du give gulvet en plejende omgang med olie, så brædderne mættes på ny.
Sæbe er den mildeste form for efterbehandling, du kan tilbyde gulvet, men den helt store styrke ved denne løsning er, at du bibeholder træets farve og struktur, som den er, før det behandles. Du får et råt og autentisk look, som tiltaler mange boligejere.