Cypern – landet med den opdelte hovedstad

10 marts 2020
Mie Clemensen
Cypern - landet med den opdelte hovedstad

Takket være rejseselskaber er Cypern nok mest kendt for at være en Middelhavsø, hvor man kan holde daseferie til rimelige priser. Nogle tager Cypern for at være en græsk ø, men selvom det officielle sprog er græsk, er øen nu en selvstændig republik. 

Den lille ø med lidt over en million indbyggere har en lang og blodig historie, og har været under mange forskellige nationers indflydelse.

I 1964 udbrød der en voldsom konflikt mellem øens græske og tyrkiske indbyggere. Det bevirkede at parterne blev adskilt af et ingenmandsland, en neutral zone der kaldes ‘Den grønne linje’, der frem til i dag bevogtes af FN-soldater. Siden dengang har man fortløbende forsøgt at løse konflikten og forene landet, men uden held. Samtidig graves grøften dybere af hadefuld propaganda mod den anden part på begge sider af grænsen.

Rent praktisk betyder det i dag at Ledra Street – Cyperns hovedstad Nicosias svar på Strøget – pludselig stoppes af en grænsepost, hvor man først må vise sit pas til det græske politi, derefter til det tyrkiske, og så er man pludselig i hvad der på papiret er Tyrkiet. Sproget er ændret fra græsk til tyrkisk og valutaen er skiftet fra euro til lira. På markedet kan man købe baklava og tyrkiske håndklæder.

Mens man går de få meter der er fra det ene land til det andet, bliver man mødt af farverige tæpper af hæklede lapper der hænger på træer og lygtepæle. De er hæklet af tyrkiske og græske cyprioter der ønsker fred og forening. Selvom det stadig er en betændt konflikt, er der mange mennesker der sukker efter åbne grænser og frihed.

På trods af konflikten er Cypern et af de mest sikre steder i verden at opholde sig når det kommer til kriminalitet, og det milde klima, den stærke sol og Europas bedste badevand tiltrækker fortsat mange turister hvert år.

Tjek også disse sider:

https://rejsebloggerne.dk/
https://rejse-glæde.dk/
https://nytomrejser.dk/
https://ferie-nyt.dk/
https://ferie-tips.dk/
https://RejseGnisten.dk/
https://RejseBrevet.dk/
https://TravelGuiden.dk/
https://Rejseminderne.dk/
https://OpdagelsesRejser.dk/
https://forslagtilrejser.dk/
https://ideertilrejsen.dk/

Flere Nyheder