Lad dit lokale haveservicefirma hjælpe med fliserens i Holbæk

31 maj 2021
Astrid Pedersen

Når sommeren lige om lidt melder sin ankomst vil de fleste haveejere ruste sig med diverse redskaber og gå i gang med at friske såvel haven som terrassen op. Der kan nemlig sagtens være temmelig tilgroet i sådan en have efter en lang vinter – og det gælder ikke kun de grønne arealer.

Hvorfor kommer der pletter på fliserne?

Du har sikkert undret dig over de mange gule, hvide eller grønlige plamager som spreder sig over flise belægningen på din terrasse eller i din indkørsel. Disse pletter og misfarvninger kan godt ligne fugleklatter – men faktisk er der tale om en selvstændig organisme. Eller rettere sagt to af slagsen.

Den såkaldte flisepest, som er betegnelsen for de skæmmende pletter, er nemlig en særlig form for lav. Lav består af en symbiose mellem alger og svampe. Flisepest er en variant af lav som er temmelig hårdfør og som faktisk foretrækker at leve på de hårde, golde sten og fliser. Her vil flisepest primært ernære sig ved solens lys gennem en proces som kaldes fotosyntese.

Flisepest er ikke populær blandt have ejere som gerne ser at de flise belagte områder er pæne i overfladen. Og selv om flisepest ikke er direkte skadelig for en sten eller fliser foretrækker de fleste at få pletterne fjernet.

Kan jeg selv fjerne flisepest?

Du bør altid overlade fjernelse af flisepest til et professionelt have firma som har specialiseret sig inden for fliserens. På den måde minimerer du risikoen for skader på dine fliser som vil kunne opstå når du benytter en højtryksspuler. Og så slipper du for ærgrelsen når flisepesten efter kort tid vender tilbage med fornyet styrke – eller når frosten får dine fliser til at flække på grund af indtrængende fugt som følge af ødelagt overflade.

Få den bedste hjælp til fliserens i Holbæk hos Stecks Fliserens – læs mere på stecksfliserens.dk.

Flere Nyheder