Må du selv installere el i dit hjem?

09 august 2021
Steffen Hansen

Det kan være fristende at kaste sig ud i, selv at prøve at lave elinstallationer i dit hjem, når du er ved at renovere, bygge nyt eller bare ønsker en stikkontakt mere. Men der er nogle bestemte regler, som du skal følge, hvis du vil lave elinstallationer.

Det skal godkendes

De nye regler der er trådt i kraft i Danmark betyder, at man ikke som privatperson eller som elektriker må lave elinstallationer uden, at de bliver godkendt af en el installatør. Derfor skal man have en dialog med en el-installatør, inden man kaster sig ud i at lave installationer.

Hvis man laver installationer, uden de bliver godkendt og det bliver opdaget. Så kan man risikere at få en stor bøde, og samtidig skulle have lavet alle installationer om af en professionel.

Derfor anbefaler vi, at du kontakter din el installatør, før du begynder at lave nogen former for elinstallationer i dit hjem. Hvis du ikke kender en el installatør, anbefaler vi, at du finder en i dit område.

Hvis en installatør skal godkende dit arbejde, skal installatøren nemlig se arbejdet først. Du kan blandt andet finde en el installatør i din by, ved at søge på Google. Det kan være en el installatør i Virum, i Odense, I Hellerup eller hvor end du kommer fra.

Elektrikere skal også godkendes

Reglerne der trådte i kraft lidt tilbage i tiden betyder også, at elektrikere ikke må lave el arbejde, medmindre der er en godkendt el installatør ansat i firmaet. Det er derfor en klar indikation af, at du ikke skal kaste dig ud i at prøve at omgå reglerne.

Som nævnt tidligere, så kan det give en bøde, hvis du bliver taget i at lave installationer, som ikke er godkendt, som er ulovlige, eller som måske er decideret farlige og kan ende i en korslutning, som i værste tilfælde kan ende med brand.

Flere Nyheder